Zoek
Filters
Close
RSS

Blog

Verzorgingset boksen Trainer / Coach

Jarenlange ervaring heeft ervoor gezorgd dat de trainer coach in het boksen in het buitenland er vaak alleen voor staat. De Nederlandse trainer / coach is ook dokter, verpleger, psycholoog en een eenmans-team. Uit die ervaring is er een 'huisapotheek' lijst ontstaan met zaken die wij in het buitenland altijd mee hebben. Dit zijn:

 1. Latex handschoenen
 2. Aspirine / Paracetamol
 3. Norit / diarree remmer / Loperamide
 4. Vitaminetabletten
 5. Wondspray / Tube mesitran (anti bacteriële wondzalf)
 6. Sterilon sterilon /dettol spray flacon
 7. Coolpacks
 8. Hechtpleisters (scheuren) / Steristrips voorraad steri strips 1 setje
 9. Tube Mobilat (kneuzingen en verstuikingen)
 10. Verbandwatten
 11. Leukoplast / Rol leukoplast 5mtr bij 2,5 cm
 12. Pleisters waterbestendig
 13. Koelijzer (No-Swell) **
 14. IJszak
 15. Plastic zakken om ijs in te doen
 16. Lippenbalsem
 17. Sport tape, Tape 2 breed en 3 smal
 18. Spierbalsem / warmte
 19. Vaseline met adrenaline
 20. Watsticks groot (swabs) **
 21. Watsticks klein (swabs) **
 22. Instructie sportblessures
 23. Zovirax koortslip
 24. Massage olie
 25. Driekante doek
 26. Enkele snelverbanden en wat pleisters
 27. Rol elasto mull (Beiersdorf)
 28. Steriele gaasjes 10 x 10 voorraad Steriele gaasjes 10 x 10
 29. Instant koud kompres gaasverband 5 meter x 5.5 (bevestigen ijscompres) beter nog plastic sealrol.
 30. Naai setje ( aanpassing kleding etc)
 31. goede schaar en een pincet
 32. Supradine multivitamine
 33. Diclofenac pijnstillende ontstekingremmer
 34. Bisolvon/ Noscacept / Strepsils (vastzittend slijm)
 35. Thrombin Solution – ondersteuning bloedstolling **
 36. Micro Fibrilar Collageen als Avitene, om bloeden te stoppen **
 37. Surgicel – om bloeding onder controle te krijgen. http://en.wikipedia.org/wiki/Surgicel **
 38. Blarenpleister (second skin)
 39. Bio gaze (verbrandingen)
 40. Reserve tandenbeschermer
 41. Vaseline **
 42. vaseline met adrenaline **
 43. adrenaline 1-1000 2 ml in een flesje met wijde hals **

In AIBA ( Technical Rules Book) staat het volgende:

16.2.3. Seconds can only use the transparent bottled water provided by the Organizing Committee. In the case of a cut, the Seconds can use Vaseline, Collodion, Thrombin Solution, Micro Fibrilar
Collagen, Gelfoam, Surgicel and Adrenaline 1/1000.Ice bags, No-Swell and Swabs are
permissible (toegestaan). De lijst is aangevuld met deze spullen. Ik heb er ** bij gezet.


Door: Hennie van Bemmel, Eduard van Uffelen en Goran Djokic (ABCC Apeldoorn)
Apeldoorn 19-11-2013

 

Meerjaren Bokser Opleidings Plan M BOP

Ik ben van mening dat een zorgvuldige en vooral een plezierige en sportieve weg naar de volwassen sport erg belangrijk is voor het slagen van een bokser in zijn carrière. Dat heb ik in een schema gezet zodat het snel en inzichtelijk is waar in dit traject je met je sporter bent. Behandel een opgroeiende bokser niet als een volwassene. Niet fysiek én niet mentaal, dat is van veel trainers de grootste valkuil.

Wel is dit een gedateerd stuk van 2009, de trainingsuren moeten omhoog voor Scholieren naar 8 uur, Junioren naar 10-12 uur en Jeugd naar 14 uur. Incl. wup, wout, schoolsport, herstel, enz.

Meerjaren Bokser Opleidings Plan BOP

Verbeteren indraaien van de romp

Met het trainen van jonge mensen is het zaak tijd te nemen voor details. Zeker in de leeftijd tot ongeveer vijftien jaar ligt de nadruk op het trainen van vaardigheden. 

Ik heb vaak boksers die moeite hebben hun romp goed te draaien bij het stoten, met name de stoothand kant. Dit compenseren ze met een kortere afstand ten opzichte van de tegenstander. 
Om dit te verbeteren gebruik ik wanneer nodig de volgende oefening.
Ik laat de bokser op een Zweedse bank zitten of op zijn knieën op de grond. Zo immobiliseer ik het benedenlichaam. Van daaraf laat ik stoten op een losse handschoen. Hij kan dan niet verplaatsen en kan de afstand alleen overbruggen door meer in te draaien.
Daarbij let ik ook direct op de plaats van de elleboog en de afwikkeling van de stoot.
Als dit met enige regelmaat wordt gedaan zal het zeker verbeteren.
Acute behandelingen wedstrijdblessures

Momenteel zijn de vele verwondingen tijdens bokswedstrijden weer actueler dan ooit na het wegvallen van het gebruik van de bokskap. Bij alle grote toernooien en wedstrijddagen is er sprake van 15 - 20% acute wedstrijdblessures. Tijd om de ringuitrusting weer aan te vullen met koelijzers, coolpacks (te koop op www.boxinggear.nl) en ander noodzakelijk gereedschap.

 

Behandeling

Voor het gevecht wordt de bokser ingesmeerd met vaseline op de meest waarschijnlijke gebieden, vooral op het gezicht, waardoor de huid elastischer en gladder wordt en dus minder kans heeft op scheuren. Ikzelf doe ook wat op de schouders en in de nek om krassen van klittenband te verminderen. Het is geen goede gewoonte om grote hoeveelheden Vaseline te gebruiken want tijdens het gevecht is het waarschijnlijk dat dit op de handschoenen van de tegenstander terecht komt en later in de ogen van de bokser bij een treffer in de buurt van de ogen. Op tijd insmeren zodat het goed kan intrekken is het beste.

 

Tijdens het gevecht is het belangrijk om eventuele zwellingen of bloedingen onder controle te krijgen tijdens de pauzes tussen de rondes. Aangezien cutmen en trainers geen artsen zijn en maar kort de tijd hebben om de vechter te behandelen blijft het beperkt tot het uitvoeren van, vaak zelf aangeleerde, eerste hulp behandelingen.

 

Zwelling

Meestal gaat een zwelling samen met gezichtshematomen (doorgaans een kneuzing) en wordt traditioneel behandeld door toepassing van stevige druk met een koelijzer of een zak ijs bovenop het getraumatiseerde gebied. Omdat de tijd tussen rondes zeer kort is proberen we met het koelijzer direct bij aanvang van de pauze dit toe te passen en het zo lang mogelijk op de plek te houden. Een veel voorkomende fout is te denken dat het koelijzer bedoeld is om de zwelling weg te drukken. Dit is niet juist, het hematoom kan niet bewegen.

 

Snee

Snijwonden zijn de primaire focus van de trainer of cutman. Tenzij de bloeding onmiddellijk wordt gestopt kan de ringarts de wedstrijd stoppen en je bokser laten verliezen.

Het gebied van het gezicht waar de meeste sneeën ontstaan is rond het oog.

Een snee behandel je door het met een koude handdoek te reinigen en te koelen. Met Surgicel wordt het bloeden verder geremd. Een wattenstaafje gedrenkt in Epinefrine of adrenaline wordt aangebracht met druk om de bloedstroom nog meer te laten dalen en een Micro Fibrilar Collageen als Avitene wordt in de snee aangebracht om het bloeden te stoppen. Tot slot kun je ook de ruimte met vaseline dichtsmeren om verdere schade te voorkomen.

 

Bloedneus

De meeste neusbloedingen ontstaan in de buurt van de opening van de neus. Om het bloeden te stoppen breng je een grote wattenstaaf gedrenkt in adrenaline hydrochloride in het neusgat aan terwijl tegelijkertijd de neus dicht wordt gedrukt. Zodra het bloeden is gestopt, wordt het gebied gekoeld met een zak ijs of een koelijzer. De bokser moet gedurende de behandeling goed ademen door de mond.

 

Gebroken neus

Een gebroken neus is een lastige zaak en gaat vaak gepaard met een zware stroom donkergekleurd bloed uit de neus. De bokser krijgt de instructie om het doorslikken van het bloed te vermijden omdat het misselijkheid of braken kan opwekken en het beste voor de bokser is om de ringarts raadplegen.

 

Gebroken ego's zijn alleen met knetterhard trainen te behandelen.

 
 

Eduard van Uffelen

Apeldoorn, 19-11-2013